Challenging the access ban in Turkey

By
Wednesday, 26 March 2014

It’s now been six days since the Turkish government blocked access to Twitter. Throughout this time, we’ve been engaged in discussion with Turkish authorities to hear their concerns, inform them about how our platform and policies work, and try and bring this situation to a resolution. But still, the millions of people in Turkey who turn to Twitter to make their voices heard are being kept from doing just that.

So today, we filed petitions for lawsuits we have been working on together with our independent Turkish attorney over the last few days in various Turkish courts to challenge the access ban on Twitter, joining Turkish journalists and legal experts, Turkish citizens, and the international community in formally asking for the ban to be lifted.

The purported legal basis for the ban is three court orders (none of which were provided to us prior to the ban) and a public prosecutor’s request.

Two of the three court orders relate to content that violated our own Rules and is already suspended. The last order instructed us to take down an account accusing a former minister of corruption. This order causes us concern. Political speech is among the most important speech, especially when it concerns possible government corruption. That’s why today we have also petitioned the Turkish court on behalf of our users to reverse this order.

While we contest the order, we are using our Country Withheld Content tool on the account in question, the first time we’ve used it in Turkey, as well as on several Tweets based on the public prosecutor’s request regarding the safety of an individual. The tool allows content to be withheld in a specific jurisdiction while remaining visible to the rest of the world. We have already provided notice of this action to the affected users, and are posting all information we’re legally able to disclose about the withholdings to Chilling Effects.

We’d like to emphasize that at no point during this blockage have we given the Turkish government any user data like email or IP addresses, consistent with our commitment to user privacy.

With all announced bases for the access ban addressed, there are no legal grounds for the blocking of our service in Turkey. Furthermore, with positive developments today concerning judicial review of this disproportionate and illegal administrative act of access banning the whole of Twitter, we expect the government to restore access to Twitter immediately so that its citizens can continue an open online dialogue ahead of the elections to be held at the end of this week.

[UPDATE, 3/27/14: Below is a Turkish language translation of the post.]

Türk hükümetinin Twitter’a erişimi engellemesinin üstünden altı gün geçti. Bu süre içinde Türk yetkililerle görüşüp onların kaygılarını dinledik, platform ve politikalarımız konusunda kendilerini bilgilendirmek ve bu duruma bir çözüm getirmek için çabaladık. Ancak bunca çabaya rağmen Twitter’da sesini duyurmak isteyen Türkiye’deki milyonlarca kullanıcımız hala bu haktan mahrum.

Bugün, son birkaç gündür bağımsız Türk avukatlarımızla birlikte üzerinde çalıştığımız davalar için itiraz dilekçelerimizi ilgili mahkemelere vererek, Türk gazetecileri ve hukuk uzmanlarına, Türk vatandaşlarına ve uluslararası topluma katılıp resmi olarak bu yasağın kaldırılması talebimizi ilettik.

Bu engellemenin hukuki dayanağı olarak gösterilen ancak engellemeden önce bize iletilmemiş olan üç farklı mahkeme kararı ve bir de savcılık talebi bulunuyor.

Üç mahkeme kararından ikisine konu olan içerik, kendi [kurallarımızı] ihlal ettiği için halihazırda askıya alındı. Son karar ise eski bir bakana yolsuzluk suçlamaları yönelten bir hesabı kapatmamızı hükmediyor. Açıkçası bu bizi endişelendiren bir talep. Siyasal ifade özgürlüğünün en önemli ifade özgürlüklerinden biri olduğuna inanıyoruz; özellikle hükümet içindeki muhtemel bir yolsuzlukla ilgiliyken. Bu sebeple bugün kullanıcılarımızı temsilen Türk mahkemelerine bu kararın bozulması yönünde de bir dilekçe verdik.

Bu arada karara itirazımız sürerken, savcılık talebi gereğince bir şahsın güvenliğini korumak amacıyla bahsi geçen hesap ve bazı Tweetler için Ülke Bazlı İçerik Gizleme aracımızı kullanıma aldık. Türkiye’de ilk defa kullandığımız bu araç, içeriği bir ülkenin yetki alanında gizlerken, dünyanın geri kalanında erişilebilir kılıyor. Halihazırda bu uygulamadan etkilenen kullanıcılarımızı haberdar ettik. İçerik gizleme konusunda yasalar dahilinde paylaşabileceğimiz tüm bilgileri de Chilling Effects sitesine yükledik.

Önemle belirtmek isteriz ki kişisel gizlilik taahhütümüzle tutarlı olarak bu engelleme sırasında hiçbir Türk idari kurumuna e-posta ya da IP adresi gibi herhangi bir kullanıcı bilgisi vermedik.

Erişim engellemeye gerekçe olan açıklanmış tüm sebeplerin çözümlenmesiyle birlikte, Türkiye’den servisimize erişimin engellenmesinin yasal bir dayanağı kalmamıştır. Buna ek olarak, tüm Twitter’a erişimi engelleme yönündeki orantısız ve yasadışı idari eylem hakkında adli incelemeden bugün çıkan olumlu gelişmenin ardından Türk hükümetinin bir an önce Twitter’a erişimi açmasını ve vatandaşlarının bu haftasonu yapılacak seçimler öncesi açık bir diyaloğa devam edebilmesini umuyoruz.